2017年11月18日 星期六
谢灿
研究员(Can Xie, Ph. D., Principal Investigator)

1995年毕业于湖南师范大学生物系,2001年毕业于中国科学院遗传和发育生物学研究所,获理学博士学位。同年8月赴美,在哈佛大学医学院从事分子生物物理学和结构生物学研究。2009年底加入北京大学生命科学学院全职工作并组建分子生物物理学研究室。动物磁感应与生物导航以及结构色彩与生物隐形是实验室的两大研究方向。2015年发表文章首次发现了动物对磁场感知的磁受体基因和其编码的磁感应受体蛋白MagR,并提出了动物感磁、迁徙和生物导航的分子模型,即“生物指南针”学说。该成果被评为“2015年度中国生命科学领域十大进展”。谢灿研究员目前担任《生物化学与生物物理进展》编委。

主要研究领域(Research Interests):

实验室的主要研究兴趣是生物如何感知周围的物理世界并利用物理世界的规律。生物世界和物理世界交汇的这一界面,就是我们的主要研究领域。目前主要开展的工作有:(1)磁感应、动物迁徙和生物导航的分子机理,如动物对地球磁场的感知,地磁信号如何被动物应用于迁徙、导航,以及方位感的来源;(2)结构色彩、纳米自组装和生物隐形的分子机制。

研究理念:我们不只是希望用物理学的方法来研究生物学问题,或者用物理学家的思维方式来思考生物学问题。我们更希望用生物这一复杂的系统去研究和物理相关的一些现象的内在本质,用生物学家的思维方式去探讨一些基本的物理学问题。这是我们实验室目前的一些尝试。

My major interest is to understand how biological species perceive and interact with the physical world. Even the most complicated system such as a living orginism nevertheless follows the basic physical principles.  My lab (Laboratory of Molecular Biophysics) is pursuing research in two major fronts: (I) The molecular mechanism of animal magnetoreception, migration and navigation; (II) Structural color, dynamic color change and bio-invisibility.

These two lines of research provide us a unique angle to explore the interface between a biological organism and the physical world. We apply interdisciplinary techniques at the molecular, atomic, or even quantum levels, namely molecular physics approaches.

代表性论文(selected publications,  * corresponding authors)

1.Siying Qin, Hang Yin, Celi Yang, Yunfeng Dou, Zhongmin Liu, Peng Zhang, He Yu, Yulong Huang, Jing Feng, Junfeng Hao, Jia Hao, Lizong Deng, Xiyun Yan, Xiaoli Dong, Zhongxian Zhao, Taijiao Jiang, Hong-Wei Wang, Shu-Jin Luo & Can Xie* , A magnetic protein biocompass, Nature Materials, advance online publication, 16 November 2015 (DOI 10.1038/nature4484).

2.Zhe Guan, Tiantian Cai, Zhongmin Liu, Xuesong Hu, Peng Zhang, Yao Kuang, Hao Ruan, Luhai Lai, Bin Xia, Taijiao Jiang, Shujin Luo, Hongwei Wang, Can Xie,* On the origin of reflectin-mediated structure color change in cephalopods. (In Preparation).